Winnice w Polsce – Winnica Jaworek
Winnice Jaworek położone są w małej miejscowości Miękinia w województwie dolnośląskim (około 26 km od Wrocławia). Założone w 2001 roku przez Ewę i Lecha Jaworek, są jedną z pierwszych i największych winnic w Polsce uprawiających winorośl szlachetną Vitis vinifera. Pierwsze winogrona zebrano w 2003 roku, tworząc tym samym debiutancki rocznik składający się z takich win jak: riesling, pinot noir, pinot gris, elbling. W 2006 roku wina Jaworek włączone zostały przez Ministerstwo Rolnictwa na listę Produktów Tradycyjnych. Jako pierwsza winnica w Polsce w roku 2009 wprowadziliśmy do oficjalnej sprzedaż rocznik 2008. Tym samym biały Feniks oraz różowy Pinot Noir Rose były polskim sprzedażowym debiutem. W roku 2012 Winnice Jaworek i produkowane tu wina zostały wyróżnione certyfikatem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk, skupiającej producentów stosujących wysokiej jakości surowce oraz wytwarzających regionalne specjalności. Od roku 2015 Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska rekomenduje produkty Jaworek na liście 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w całej Polsce. Winnice Jaworek należą także do Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego – Smaki Dolnego Śląska promującego tradycyjne produkty oraz kulinaria naszego regionu oraz zostały docenione za odtwarzanie tradycji uprawy winorośli na Dolnym Śląsku i propagowanie enoturystyki.
Winnice
Winorośl uprawiana jest obecnie w dwóch parcelach, Miękinia 15 ha – od zachodu osłonięta drzewostanem rezerwatu przyrody Zabór oraz w Wińsko 3,5 ha – zachodnia część Wzgórz Trzebnickich. Dzięki wielkości areału upraw Winnice Jaworek są jednymi z największych winnic w Polsce. Historycznie na obszarze 24 ha testowanych było ponad 30 odmian winorośli sprowadzonych między innymi z Niemiec, Austrii i Francji. Wszystkie prace oraz zabiegi wykonywane są manualnie. Aby uzyskać jak najlepsze owoce, wiosną przycina się latorośle oraz latem znacznie ogranicza się liczbę gron poprzez zielone zbiory. Wina Jaworek produkowane są z ręcznie zbieranych oraz selekcjonowanych owoców. Na plantacjach uprawiane są m.in. szczepy takie jak: solaris, riesling, regent, pinot noir, chardonnay, cabernet cortis, zweigelt, pinot gris, monarch, gewürztraminer, muscat ottonel i inne.
Winiarnia
Miejsce przerobu i produkcji wina z owoców pochodzących z Winnic Jaworek usytuowane jest w starym odrestaurowanym poniemieckim folwarku oddalonym od winnic o około 500 metrów. W zabytkowym budynku powstałym w 1903 roku do użytku na potrzeby winiarni na początku 2001 roku przeprowadzono nową aranżację wnętrza w skład której wchodzą: leżakownia, pomieszczenie do fermentacji i rozlewania wina wydzielona dla potrzeb produkcyjnych, a także sala degustacyjna, patio degustacyjne i piwniczka do przechowywania win.
Wyśmienite miody pitne gronowe
Poza tradycyjną produkcją białych i czerwonych win, na bazie soku winogronowego powstają unikalne miody pitne gronowe. Ciekawe połączenie soku z winorośli z różnymi odmianami miodu daje niepowtarzalny trunek, którego powstawanie opiera się na tradycji wytwarzania miodów pitnych oraz na własnej recepturze.
Chęć ciągłego rozwoju
Gorące i długie lato oraz ciepła jesień sprawiły, że wino z pierwszego rocznika było obiecujące i spotkało się z bardzo dobrym przyjęciem wśród degustatorów. Zachęciło to nas do kontynuowania przedsięwzięcia i zwiększania areału upraw. Zdobyte doświadczenie, rozwój winnicy i chęć tworzenia win charakterystycznych dla Dolnego Śląska przyniosły efekt w postaci bogatej oferty win.